Blog

Nitro Nedir?  NOS Nedir?

Halk arasında Nitro ya da NOS olarak bilinen Nitrous Oxide System; kısaca Nitrojen, daha bilinen adıyla Azot gazının sıkıştırılarak sıvı halde depolanması ve hızla gaz hale geçerken oluşturduğu ısı kaybının soğutma gücüyle içten yanmalı motorlarda silindire daha fazla hava gitmesini sağlayan  bu şekilde yanmayı iyileştirip motorda ekstra güç kazandıran sistemdir. 

Azot Oksit (Nitrojen Oksit)

NOS diye bildiğimiz Nitrous Oxide ya da diğer adıyla Azot Oksit 2.Dünya savaşından beri kullanılmaktadır. O dönemde uçaklarda acil durumlarda hızı ve irtifayı arttırmak için kullanılmışlardır. Savaş sonrası jet motorlarının kullanılmasıyla pistonlu motor kullanımından vaz geçilince kullanımları azalmıştır. Nitrous Oxide System yani Nitrojen Oksit Sistem 1970′ lerin sonunda bir şirket olarak kuruldu ve ucuz maliyetli uygulaması basit sistemler üreterek araçlarda güç artışını sağlayan ürünlerini piyasaya sundu. O günden bu zamana kadar yarışçılar ve tüm performans meraklıları tarafından NOS ürünleri tüm dünya da kullanılmaktadır. 2000’ lerin başında Hızlı ve Öfkeli filmi ile NOS kültürü iyice tanındı ve tüm Dünya’ya yayıldı. Hatta NOS Energy Drink olarak bir gıda ürünü bile çıkardılar. Bir çok güç arttırıcı sistem olmasına rağmen nitro oksit halen maliyet güç oranlamasında en iyi ve basit sistem olarak kullanılmaktadır.

Nitro yani NOS  Nasıl Çalışır?

Nitrous Oxide System yani Nitrojen Oksit Sistemin amacı motorun gücünü arttırmaktır. Bunu da oksijen miktarını arttırarak yakılan yakıtın miktarını arttırma metoduyla yapar.  NOS – Nitrojen Oksit Sistem içerisinde bulunan parçalar şöyledir;

Nitrojen Şişesi: Nitrojenin diğer adı Azot olduğundan Azot Şişesi de diyebiliriz. Bu tankın içinde Nitrojen Dioksit basınçlı bir şekilde sıvı halde bulunur.

Besleme Hattı: Genellikle aracın arkasında yer alan Nitrojen tanklarından Sıvı nitrojeni enjeksiyon için taşıyan borulardır.

Nitrojen Levhası: Gaz kelebeği ile emme manifoltu arasına monte edilen hem ek yakıtın hem de nitrojenin enjekte edildiği parçadır. Araç tam gazda iken nitrojen dioksit ve yakıt enjeksiyonu yapması için selonoidler vardır. Buna benzer farklı sistemlerde mevcuttur.

Yakıt Rayı Adaptörü: Yakıt rayı ile yakıt hattı arasına monte edilen ve Nitrojen levhasının yakıt hattına girmesini sağlayan parçadır.

Pirinç Jetler: Bu küçük pirinç parçalar ihtiyaca göre çeşitli miktarlardaki yakın ve nitrojenin akışını sağlamak amacıyla yerleştirilmişlerdir.

Elektrikli Parçalar: Bu parçalar motor yüksek gazdayken Nitrojen akışını organize eder.

Tahliye Vanası: Nitrojen şişesi ile nitrojen selonoidi arasında kalabilecek gaz halindeki nitrojeni tahliye etmek içindir.

Motor açık gazda iken sıvı nitrojen (sıvı azot) enjekte edildiğinde hızla gaz haline geçer ve -88,5 Santigrada düşer. Manifolttan emilen hava hızla soğuduğundan silindirlere çok daha fazla hava alınması sağlanır. Bu da daha fazla yakıtın yanmasına ve daha fazla güç ortaya çıkmasına sebep olur.

Nitrojen dioksit içindeki oksijen atomunun güçlü bir bağı vardır; ancak silindirlerdeki yanma sırasında oluşan ısıyla 250-300 Santigrad arasında oksijen atomu Nitrojen dioksit molekülünden ayrılır ve yanmada kullanılmak üzere ekstra oksijen ortaya çıkar bu da motorun ürettiği güç miktarını ekstra yakıtla beraber arttırır.

Tek problem motorların çok fazla havaya ihtiyaç duyması ve uzun süre için gerekli miktarda nitro oxide depolamanın pek mümkün olmaması sebebiyle, sadece kısa bir süreliğine kullanılabilecek tüpler taşınmaktadır ve sürücü istediği anda kısa bir süreliğine bu sistemi kullanabilmektedir.

Araca NOS uygulandığında lastiklerinden Michelin Pilot Sport 4, Pirelli P Zero, Continental Sport Contact, Goodyear F1 gibi ultra yüksek performans lastikleri ile değiştirilmesi gerekmektedir. 

')}

Related Posts